Zdrowe desery mrożone? Z jakiego powodu nie?

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili radości i bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic prostszego aniżeli zrobienie sobie zdrowego deseru, jaki będzie nie jedynie niskokaloryczny, jednakowoż też kapitalnie wpłynie na stworzony przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najłatwiej robić je latem oraz wiosną, kiedy tak właściwie dostęp do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Ogromną popularnością cieszą się zdrowe desery mrożone, które będą dodatkowym orzeźwieniem w parne dni.

Lody minimelts

Przepysznym, słodkim i słusznym także dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany trzeba zmiksować z trafną porcją solidnej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z dodatkową porcją malin lub jakimś ciekawym sosem owocowym. To perfekcyjna alternatywa dla prawdziwych łasuchów, należy jedynie pamiętać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz orzeźwiającym pomysłem, a przy tym autentyczną rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców lub ewentualnie z mieszanki. Pomocnym walorem jest też to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być w pełni zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie odpowiedniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za autentycznymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego czy też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zadowolić się zmrożonymi owocami, jakie są doskonałą przekąską w trakcie upalnych dni. Kapitalnie smakują mrożone maliny czy borówki, jakie niesłychanie łatwo pogryźć. Zamrażane desery wolno robić również z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je po prostu włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu